Uitzetten van een wedstrijdparcours HFT

Dit jaar (2020) is het eerste volledige kalenderjaar van HFT Groningen. Wij hebben dit jaar totaal 8 clubwedstrijden ingepland welke aan het eind van het seizoen clubkampioenen HFT1 en HFT2 zullen opleveren. Dit betekent dat er regelmatig een wedstrijdparcours moet worden bedacht en uitgezet. Nu denk je misschien: “is toch niet zo ingewikkeld? Kwestie van wat kratjes her en der neerzetten!”. Helaas is de werkelijkheid toch wel wat ingewikkelder en komt er nogal wat bij kijken. In onderstaand artikel geef ik aan wat er  aan voorbereiding en materialen benodigd is om een leuke wedstrijd te kunnen organiseren.

 

Uitgangspunten

Indien je een HFT wedstrijd wilt gaan houden zul je eerst moeten kiezen wat je exact wilt gaan doen. Wil je een officiële wedstrijd (evt meetellend voor het NK) organiseren of een zogenaamde ‘Funshoot’? Bij een officiële wedstrijd zul je het parcours overeenkomstig het reglement van de DFTA moeten opzetten. Dit betekent o.a. dat je de doeltjes dient te plaatsen op afstanden die passen bij de killsize. Hiervoor heeft de DFTA een zgn. Afstandentabel. In het wedstrijdreglement van de DFTA vind je nog andere richtlijnen waar de baan aan dient te voldoen. Een ‘funshoot’ is een wedstrijd waarbij deze regels minder of geheel niet worden aangehouden. Je kunt dan vanzelfsprekend nog altijd een hele leuke wedstrijd hebben maar deze is dan niet conform de officiële regels en kan daarom dus ook niet meetellen voor een NK.

Je zult tevens een keuze moeten maken of je een baan alleen voor HFT of een gemengde baan voor zowel HFT als FT gaat opzetten. Bij HFT gelden weer andere afstandsregels dan bij FT. Bij HFT schieten we normaal gesproken 40 doelen. Bij FT zijn dit er 50. Officiële wedstrijden meetellend voor het Nederlands Kampioenschap zijn altijd gecombineerd HFT/FT. Gelet op de afstandsregels betekent dit o.a. dat de doeltjes minimaal op 9 meter zullen staan (bij HFT is dit minimaal 7 meter). Meestal worden er 10 extra doelen specifiek voor FT tot op 50 meter neergezet. Afhankelijk van het besluit van de wedstrijdleiding mogen deze 10 extra doeltjes soms ook door de HFT schutters worden geschoten (uiteraard zonder punten).

Tenslotte zul je rekening moeten houden met de ambitie en ervaring van de deelnemers. Er zijn zeer ervaren fanatieke deelnemers die strijden om het Nederlands Kampioenschap, die alle fijne kneepjes van het vak kennen en met optimaal afgesteld materiaal aan de start verschijnen. Maar er zullen ook deelnemers zijn die voor de allereerste keer een wedstrijd schieten, nog niet bekend zijn met de holdovers/holdunders van hun buks  en mogelijk nog geen enkel benul hebben van rangefinding en bracketing. Als ontwerper van de baan wil je alle deelnemers een geslaagde wedstrijd aanbieden en zul je hier qua moeilijkheidsgraad rekening mee moeten houden. Je wilt nieuwkomers en jeugdleden toch ook graag met een voldaan gevoel en enthousiast weer naar huis laten terugkeren!

 

Benodigdheden

Behalve een aantal doeltjes zul je nog meer spullen nodig hebben om een baan uit te kunnen zetten. Een kleine opsomming:

  • Doeltjes. Deze dienen van goede kwaliteit te zijn en bij te juiste kracht om te vallen. Dit kan m.b.v. een target-tester worden gecontroleerd. Voor een officiële NK wedstrijd zul je 40 (50) afzonderlijke doeltjes nodig hebben. Je moet dan ook wel over voldoende ruimte beschikken om deze doeltjes te kunnen neerzetten. Wij beschikken momenteel over 26 doeltjes. Bij clubwedstrijden schieten wij dus 2x20 doeltjes.

  • Matjes/kleedjes/zeiltjes die voor de kratjes worden gelegd om zoveel mogelijk lood op te vangen.
  • Afdekplaten waarmee je de kratjes kunt afdekken zodat bracketing wordt bemoeilijkt.
  • Pegs. Dit zijn de paaltjes die het schietpunt markeren. De pegs dienen te voldoen aan voorschriften zoals vastgelegd in het DFTA reglement. Ook voor de inschietbaan heb je een aantal pegs nodig.
  • Prikpalen. Dit zijn de bekende agrarische prikpaaltjes die worden gebruikt om de baan af te zetten en de schietlijn te markeren. Je hebt in ieder geval bij elke lane al twee stuks nodig. Uiteindelijk zul je, afhankelijk van de omvang van het gehele terrein, al snel tientallen nodig hebben.
  • Afzetlint/touw. Dit gebruik je tesamen met de prikpalen om de baan af te zetten. Vaak wordt oranje nylon touw gebruikt dat op een slangenwagen wordt opgerold. Je hebt al snel enkele honderden meters nodig.
  • Nummers voor de lanes.
  • Nummers voor de targets.
  • Bordjes die de verplichte houding aangeven (knielend, staand, al dan niet supported).
  • Supports (voor verplichte houding knielend/staan supported) voor zover hiervoor geen natuurlijke zaken worden gebruikt zoals bv. bomen, boomstronken etc.
  • Spanbanden (al dan niet met ratel) om de kratjes zonodig vast te kunnen zetten of in een boom te binden.
  • Steunen/bokjes etc om kratjes verhoogd op te kunnen zetten of een kratje aan een boom te kunnen bevestigen.
  • Trap/ladder om kratjes hoog (in een boom) te kunnen plaatsen.
  • Inschietkratten/platen. Kratjes of platen backstop v.v. inschietkaarten. Deze worden op de inschietbaan geplaatst op exact 10,20,30,40 en bij FT ook op 50 meter.
  • Reflectievest/fluit voor de baancommandant. Bij een groot parcours zijn meerdere baancommandanten vereist. Onderling contact met een portofoon is dan handig.
  • Scoreformulier. Wij gebruiken een scoreformulier dat is gebaseerd op het Molenvoort model. Heb echter de indeling van de lanes weggelaten zodat een universeel formulier ontstaat. Eigen logo erboven geplaatst en klaar!
  • Schrijfplankjes+ pen/potlood dat de deelnemers meenemen om de score op het scoreformulier te kunnen bijhouden. Om de scoreformulieren tijdens regen een beetje droog te kunnen houden kunnen de plankjes worden voorzien van een plastic hoes.
  • Gereedschap zoals o.a. een sleg (voor de pegs), snoeischaar/heggeschaar om evt nog wat begroeiing weg te knippen, accuboormachine, schroeven, tacker voor het bevestigen van de targetnummers.
  • Kruiwagen/platte bak/trolley om meerdere kratjes gelijktijdig te kunnen transporteren. Je sjouwt je anders echt een breuk!
  • Briefinginstructies voor de verplichte briefing heb ik op een geplastificeerde kaart gezet zodat ik deze voor elke wedstrijd kan gebruiken.
  • Laser rangefinder om snel en makkelijk te kunnen controleren of de doeltjes wel conform de reglementen op de juiste afstand zijn neergezet. Als je het terrein beter leert kennen heb je deze steeds minder nodig.
  • Target tester om te kunnen controleren of de doeltjes wel bij de juiste kracht omvallen.
  • Prijzen. Het is gebruikelijk dat de eerste drie van elke klasse een prijs krijgen. Deze kun je natuurlijk bestellen bij een van de vele sportprijzenshops maar zijn met de nodige handigheid en creativiteit ook zelf te vervaardigen. Is wel zo leuk!

 

 

 

 

 

Tenslotte wordt het uitzetten van een parcours een stuk aangenamer indien je al deze materialen dicht bij de wedstrijdlocatie beschikbaar hebt.

Voorbereiding

Met de beschikking over de benodigde materialen ben je er nog niet! Er zijn nog wel enkele zaken die moeten worden voorbereid.

  • Locatie/lanes prepareren. Je zult het terrein wellicht nog geschikt moeten maken, gras maaien, bomen/struiken moeten snoeien etc. Handig als je dit niet meer hoeft te doen zodra je de baan gaat uitzetten. Planning is hier alles!
  • Targets nakijken en opnieuw spuiten. Targets die nog van de vorige wedstrijd kaalgeschoten worden aangeboden zijn geen reclame en leveren geheid commentaar op! Zorg dus dat de targets netjes in contrastkleur gespoten worden aangeboden. Check of de targets goed functioneren en repareer zonodig. Je wilt tijdens de wedstrijd zo min mogelijk oponthoud!
  • Maak in bv Excel een overzicht van de targets die je beschikbaar hebt, gesorteerd naar killsize, type etc. Je weet dan tenminste wat je ter beschikking hebt als je een baan gaat ontwerpen.
  • Ik gebruik een zelfgemaakte plattegrond van ons terrein om mijn baan op te ontwerpen. Heb hiertoe een afdruk vanuit Google Earth gemaakt, overgetrokken op een transparant en hiervan afdrukken gemaakt.
  • Aankondiging wedstrijd op bv. Luchtbuks.net. Volgens de regels van dit forum kun je maximaal vier weken van tevoren jouw wedstrijd aankondigen. Zorg voor een communicatiekanaal waarop men kan inschrijven.
  • Persbericht in de lokale weekbladen wordt altijd op prijs gesteld, is reclame voor de sport en jouw club.
  • Regel zonodig enkele vrijwilligers/clubleden om te assisteren bij het uitzetten van de baan. Een uitdagende baan uitzetten met bv ook doeltjes in bomen etc kost nu eenmaal veel tijd.

 

Aan de slag!

Wij schieten momenteel 2x20 targets waardoor onze clubwedstrijden niet meetellen voor het NK. Ik tracht echter wel zoveel als mogelijk te voldoen aan het DFTA reglement. Meestal begin ik  al enkele weken van tevoren met de voorbereidingen. Met behulp van de plattegrond, kennis van het terrein en het overzicht van beschikbare targets maak ik een ontwerp. Ik houd daarbij rekening met het ontwerp dat bij de vorige wedstrijd is gebruikt. Ik wil graag weer een iets andere lay out aanbieden. Ik kies daarbij  ook voor een andere mix van beschikbare targets. Gebruik indien mogelijk ook weer andere lanes en verplichte houdingen. Tenslotte houd ik ook rekening met de beschikbare ruimte: op een lane die maar 20-25 meter lang is ga ik geen targets van 35/40 mm neerzetten! Dat wordt veel te simpel! Uiteindelijk levert mij dit een ingetekende plattegrond en een lijst van benodigde kratjes, bokjes, spanbanden etc. op. Ik zorg dat er voldoende scoreformulieren beschikbaar zijn en dat de lanes zonodig nog zijn gemaaid.

Als de baan wordt opgebouwd zorg ik dat de benodigde materialen met behulp van een trolley bij de juiste lane komen. Met de rol afzettouw markeer ik zonodig de baan en plaats ik de prikpalen en pegs. Daarna komt het leukste maar tevens meest intensieve deel: het plaatsen van de kratten. Meestal heb ik van tevoren ook al een beeld waar en hoe ik de kratjes ga neerzetten of in welke boom een kratje gehangen gaat worden. Dek ik de kratjes af? Verstop ik ze achter boomstammen oid? Maak ik gebruik van obstakels in het terrein etc.? Kortom, hoe moeilijk ga ik het maken! Als alle kratten zijn geplaatst breng ik de lane-  en targetnummers aan. Ook de bordjes van verplichte houdingen worden bevestigd. Tenslotte ga ik bij alle vrije (liggende) houdingen de zichtbaarheid van de targets nogmaals controleren door in schiethouding achter de peg te gaan liggen. Dit voorkomt weer oponthoud en commentaar tijdens de wedstrijd als er toch nog een takje in de weg hangt!

Tenslotte worden op de inschietbaan de kratten op de exacte afstand geplaatst en zijn we klaar om te beginnen. Na ontvangst van de deelnemers, inschrijving, samenstellen van de squads, een kop koffie en de briefing kunnen we aan de gang!

Prettige wedstrijd!