HFT TIPS


Het is voorjaar 2021. Twee jaar geleden kocht ik mijn eerste luchtbuks (HW97k) en ben ik in mijn tuin gestart met HFT schieten. Enkele weken later schoot ik tijdens mijn allereerste wedstrijd te Molenvoort 58 punten. Inmiddels ben ik zo’n 15 wedstrijden verder en weet ik regelmatig in de 70 punten te scoren. Hoe is dit zo snel gegaan? Elders op deze website kun je al info vinden die helpen om je score te verbeteren. Op grond van mijn ervaringen van de laatste tijd geef ik hierbij graag nog enkele tips.

 

Scope monteren, ijken, instellen
Het is van groot belang dat het zgn. oculair (deel waar je doorheen kijkt) correct is afgesteld. Ik ben brildrager maar schiet altijd zonder bril. Het oculair is correct afgesteld als je het reticle scherp kunt zien. Om het oculair af te stellen richt je dit op een ‘oneindige’ achtergrond waarop jouw oog zich niet kan focussen (bv de hemel). Controleer of je het draadkruis snel en scherp in beeld krijgt. Omdat jouw oog een onscherp beeld snel kan aanpassen moet je dit niet langer dan enkele seconden doen. Herhaal dit net zo lang totdat je het reticle scherp kunt zien. Op sommige scopes kun je de oculairverstelling vergrendelen. Ik heb op mijn scopes e.e.a. met zwart tape vastgezet.


Nadat ik een nieuwe scope op mijn HW97 had gemonteerd lukte het mij niet om consistent kleine groepjes te schieten. Ik moest mijzelf teveel forceren om goed met mijn oog achter de scope te komen. Ben eerst nog aan het stoeien geweest met het verstelbare wangstuk. Dit gaf weliswaar enige verbetering maar voelde nog altijd niet goed aan. Conclusie: de scope stond te laag! Na montage van hogere mounts was het probleem verholpen en kon ik zonder moeite de juiste positie achter de scope innemen.


Om de juiste afstand van een doeltje te kunnen bepalen is een scope met een “true mildot” vergroting een belangrijk hulpmiddel. Bij Hawke is een vergroting van 10x true mildot. Ik ontdekte echter dat 10x vergroting niet altijd 10x vergroting is! Mijn advies is derhalve om dit te controleren en zonodig te ijken. Hoe doe je dat? Heel simpel. Zet bijvoorbeeld een voorwerp van exact 400mm (kratje) op exact 40 meter afstand. Bij een true mildot vergroting moet dit natuurlijk precies 10 mildots groot zijn! Stel jouw vergroting nu dusdanig bij dat dit exact 10 mildots is en je hebt jouw scope exact true mildot ingesteld.

 

Hetzelfde fenomeen kan zich ook voordoen bij de parallax instelling. Bij HFT mag je de instellingen van de scope niet meer tijdens de wedstrijd aanpassen. Je moet dus ook je parallax op een bepaalde waarde instellen en daarop de gehele wedstrijd laten staan. Meestal kiest men dan een afstand op ongeveer de helft van de te schieten afstanden: (7+42)/2 is circa 25 meter. De meeste reticles hebben een schaalaanduiding in yards. Een afstand van 25 meter is dan zo’n 27 yards. Het zou echter heel goed kunnen zijn dat jouw scope een beeld op 25 meter pas scherp weergeeft als je de parallax op 30 yards instelt. Om dit te controleren zet je een doeltje/schietkaart op exact 25 meter en stel je de parallax dusdanig in dat je het beeld scherp ziet. Is niet van enorm belang maar als jij afstanden bepaalt op basis van de (on-) scherpte van je beeld is het natuurlijk wel handig als dit ook een beetje klopt.

 

Tenslotte nog een tip met betrekking tot de positie van het oog achter de scope. Je wilt parallaxfouten die ontstaan omdat je ‘scheef’ door je scope kijkt zoveel als mogelijk voorkomen. Daarnaast wil je ook steeds op dezelfde correcte afstand (eye relief) achter het oculair positie innemen zodat je een helder en volledig beeld hebt (en geen zwarte randen meer ziet). Bij de ene scope is dit makkelijker dan bij de andere. Om snel en consistent dezelfde positie achter de scope terug te vinden heb ik een oogmof ( Bisley Scope Maximizer) gemonteerd. Deze heb ik dusdanig over mijn oculair geschoven dat ik direct het goede eye relief heb. Dit geeft mij niet alleen veel vertrouwen in mijn positie maar bespaart mij ook veel tijd bij het nemen van een schot.

 

Eten en drinken
Een HFT wedstrijd over 40 targets duurt toch al snel een uurtje of 2. Vaak vindt de wedstrijd ook plaats rond lunchtijd. Het is voor mij van essentieel belang om tijdens de wedstrijd te kunnen beschikken over voldoende eten en drinken. Gaan jouw resultaten in de loop van een wedstrijd onverklaarbaar achteruit? Grote kans dat dit wordt veroorzaakt door een hongerklop/suikerdip. Helemaal bij wedstrijden onder zomerse omstandigheden kun je m.i. niet zonder voldoende drinken. Zorg dus dat je e.e.a. beschikbaar hebt voor ‘onderweg’.

 

Mental game

Ik heb diverse sporten op competitief niveau beoefend en daarbij ervaren dat een té fanatieke instelling niet bepaald tot het gewenste resultaat leidt. Integendeel! Als ik een wedstrijd benaderde met ‘grootse’ ambities werd het meestal helemaal niks! Om een goed resultaat te kunnen behalen is een juiste ‘state of mind’ dus van enorm belang. Niet voor niets maken topspelers bij golf, darten, tennis,poker etc gebruik van een mental coach. De grootste golfers zijn het er unaniem over eens dat de belangrijkste afstand bij golf ca 20 centimeter is: de afstand tussen de oren! Alleen met een ontspannen en ‘leeg’ hoofd kun je goed presteren!


Bij HFT kan een juiste mindset dus ook een groot verschil maken! Maar hoe bereik je een dergelijke instelling? Wat moet wèl of juist niet doen? Ik ben geen mental coach maar kan op basis van eigen ervaring de volgende tips geven:


Wat moet je m.i. niet doen:
- Jezelf voornemen om de wedstrijd te gaan winnen, een bepaalde score te gaan behalen of om beter te scoren dan ….
- Vooraf jouw ambities nadrukkelijk naar de andere deelnemers bekendmaken.
- Continu jouw scorekaart controleren en al te rekenen aan het mogelijke eindresultaat.
- Tijdens jouw eigen schietbeurt uitgebreid discussiëren over van alles en nog wat.
- Je door jouw squadmaat laten informeren over de voortgang van jouw totale score.
- Teveel tijd nemen voor een schot (zgn. “bevriezen”).
- Bij andere squads informeren naar de ‘stand van zaken’.

Met dit soort gedachten leg jij jezelf alleen maar onnodig veel druk op waardoor je juist blokkeert, wordt afgeleid en niet meer in staat bent om ontspannen te presteren.


Wat moet je m.i. juist wèl doen:
- Zorg dat je materiaal voor de wedstrijddag tiptop in orde is en vertrouw daar op.
- Ik ga vandaag gewoon mijn best doen en vooral lekker onbevangen genieten.
- Na afloop zie ik wel wat mijn score waard is geweest.
- Complimenteer je squadmaat met een goed schot: “ goed!”, “mooi!” etc. Dit brengt ook jou in een positieve mindset.
- Blijf tijdens jouw eigen schietbeurt geconcentreerd en in het “heden”. Laat je niet afleiden.
- Werk steeds volgens jouw vaste schotroutine.
- Benader de wedstrijd doel voor doel.
- Houd de gang erin maar laat je ook niet opjagen.
- Krijg je de ‘knieler’ niet goed in het vizier en raak je onderhand buiten adem? Niet toch nog ff (mis) schieten maar even pauze, goed doorademen en opnieuw richten. 1 minuut is langer dan je denkt.
- Maak je vooral niet druk om het eindresultaat of een mogelijk te behalen prijs.
- Slechte schoten/fouten snel vergeten. Je kunt er toch niks meer aan doen.
- Verwacht het onverwachte, dan hoef jij je daar iig niet meer druk over te maken.
- Vertrouw op jouw beoefende vaardigheden.

VOORAL VEEL WEDSTRIJDEN SCHIETEN!